Højerup Kirke - Stevns

En seværdighed, der er 100 millioner gammel.
Indrømmet - Stevns Klint kan være svær at finde, når du kommer fra land. Men det gør egentligt kun oplevelsen større, når man pludselig står ved denne bratte afslutning på det flade Stevns.
40 meters frit fald - et snit gennem mere end 100 millioner år - fuld af oplevelser og muligheder. Højerup Gl. kirke, hvor kirkens kor skred i havet i 1928, er et af de steder, Stevns Klint kan opleves fra. Klinten her er knap 30 meter høj.
Geologisk er Stevns Klint verdensberømt, fordi man langs klinten kan følge et lag - fiskelerlaget - dannet for 65 millioner år siden under en verdensomspændende klimakatastrofe. På trods af mange års forskning ved man faktisk ikke, hvorfor klimaet ændrede sig fra tropisk klima til nærmest polarklima i en godt 5.000 år lang periode. Omkring 60% af alle planter og 75% af dyregrupperne uddøde - heriblandt dinosaurerne. Fiskeleret ses som et 3 - 12 cm. tykt lag mellem det hvide skrivekridt og det grå bryozokalk. Ved Højerup ses fiskeleret ca. midt på klinten.
Ved Boesdal kalkbrud nær Rødvig ligger fiskelerlaget lige omkring vandoverfladen, så her er det næsten kun kalk du kan se. Det gamle kalkbrud med den enorme pyramide og de gamle brud er bestemt et besøg værd. Det er ofte muligt at gå en dejlig tur langs kysten fra Boesdal til Rødvig. Flere steder er der udsavning af bygningssten til "kridthuse", og klintens vekslende lag af gråflint og kalk, der bølger sig i store uregelmæssige banker, kan tydeligt ses. Der er en trampesti langs klintens overkant, som er fredet.
I Holtug kridtbrud i den nordlige ende af klinten blev der både gravet kridt og kalk indtil 1972. Siden har området fået lov at ligge og en spændende natur har indfundet sig. Den meget sjældne og fredede plante store gyvelkvæler kan ses her sammen med en lang række planter, der ikke er almindelige i Danmark. Desuden er der mange salamandre, frøer og tudser. Det er muligt at komme ud til kysten ad en snoet sti.
Flagbanken på Mandehoved er med sine 40 m et af klintens højeste og mest dramatiske punkter. Det er ikke muligt at komme ned til kysten, men udsigten langs klinten og Sigerslev bugt, eller fra det gamle radartårn, der nu er udkigstårn, er værd at kære efter. I inforcentret er der en udstilling om Stevns Klint, med forsteninger fundet ved Mandehoved eller i Holtug kridtbrud. Desuden er der rasteplads med bord-bænksæt, en natur lejrplads, handicapvenlig udsigtsterrasse og toilet. Området, der er tidligere lukket militærområde, er nu offentligt tilgængeligt.
Hvordan finder du Flagbanken?
Flagbanken er Stevns Natur Centers tilbud til turisterne - så følg skiltene mod Naturcentret, Mandehoved eller Stevns Kridtbrud, der er lige syd for Flagbanken.
Hvad mere?
Stevns Natur Center er udgangspunkt for mange organiserede gruppers oplevelse af Stevns. Om efteråret er Flagbanken et godt trækfuglested.
Ovenstående tekst er kopi fra Stevns Turistbureaus brochure Stevns.
Du kan finde flere oplysninger på http://www.stevnsklint.dk

Stevns klintBeliggende 69 km. fra DYKKERCENTRET finder du Højerup på Stevns. Se Krak kort.
Fra København kører du mod Køge. I Køge skal du køre mod Fakse, Hårlev og Store Heddinge af Strandvejen. Cirka 4 km. fra Køge skal du dreje til venstre af Stevnsvej (vej 261) mod St. Heddinge og Strøby Egede. Efter cirka 17 km. kommer du til en rundkørsel, hvor du skal til venstre mod Store Heddinge af Frøslevvej. Her efter er det lige ud cirka 5 km. mod Stevns Klint og Stevns Museum. For enden af vejen ligger P-pladsen lige ved Højerup Kirke. Husk 20 kr. til P-afgiften.

Et af de rigtig gode naturdyk på Sjælland. Dybden varierer og er maksimalt 10 meter, men der er mest at se fra 2-8 meter. Kan udføres som stranddyk men det anbefales at benytte gummibåd. Vil du gå ned skal fysikken være i orden, da der er en meget lang og stejl sti fra P-pladsen ned til stranden. I tilfælde af et uheld vil det være meget svært at transportere en tilskadekommen op af stien. Går du ned vil du nå stranden efter 112 trappetrin.
Der er toilet og telefon på kroen.

Dykning ved Højerup kan med den rigtige vindretning byde på sigt helt op til 20 meter. Kommer vinden fra fra østlige retninger kan du til gengæld også være sikker på sigten er nul centimeter.
For at opnå optimale sigtforhold skal vinden have blæst fra vest minimum et døgn. Overfladevandet vil blive blæst væk fra kysten og klart kold vand fra Østersøen vil strømme ind langs bunden.

Den Sjællandske U/V-guide Beskriver dykstedet som: "Et flot bevokset område med hvis kridtbund.
Kridtbunden giver en speciel lysvirkning - specielt på solskinsdage. Der er pæle og bundgarnsnet at se på (Husk at holde god afstand til alle former for fangsredskaber - Red.) Velegnet til fotofolket, da den lave dybde efterlader (stort set) alle farver intakte, og da de grønne og brune planter står klart frem mod det hvide kridt. Også noget sandbund. Der ligger pæle på bunden rundt omkring. Et godt sted til en heldagsudflugt med flere dyk. Restaurant og kiosk ved P-plads. Gummibåden sættes i i Rødvig Havn.
Efter Ø-vind er sigten ofte (altid Red.) dårlig på grund af kridt, der hvirvles op."

Se billederne fra en tur til Stevns med DYKKERCENTRET.

 

Efter Køge kører du af Strandvejen mod Fakse og Hårlev af vej til du ser skiltet mod Store Heddinge - Vej 261.
I lyskurven skal du til venstre mod St. Heddinge og Strøby Egede.
Efter en køn tur igennem et par småbyer og cirka 17 km. efter lyskurven kommer du til en rundkørsel, hvor du skal til venstre mod Store Heddinge.
I rundkørslen kører du mod Stevns Klint og Stevns Museum af Frøslevvej. Du skal lige igennem en lille rundkørsel i Store Heddinge og efter cirka 5 km. kommer du ud til P-pladsen ved Højerup.
TRAKTØRSTEDET HØJERUPLUND Var oprindeligt et skovløberhus under Gjorslev Gods, og allerede dengang et yndet udflugtsmål for egnens beboere. Siden 1846 er Højeruplund drevet som Traktørsted. De stråtækte bindingsværksbygninger, som i dag er fredet, og de velholdte lavloftede stuer, samt den charmerende pavillon, danner rammen om en sjælden oplevelse. Hvad enten man spiser sin medbragte mad eller vælger en af de mange retter fra vores à la carte kort.
 
Kirken ligger lige for enden af P-Pladsen.
Husk 20 kr. til P-afgiften
De sidste stykke ned til stranden er en trappe med 112 trin - det kan anbefales, at benytte båd og sejle ud fra Rødvig.
Sørg for nogle gode støvler med fast sål ellers kan det godt være lidt af en prøvelse at komme ud i vandet uden at brække en ankel. Som det tydeligt ses på billedet er sigtbarheden nul når vinden er fra øst.
Udsigten er uanset vindretning altid flot. Her ser du mod syd med Højerup Kirke der ligger helt yderst på klinten. En del af kirken er styrtet ned af klinten.
Et kig nord efter inde fra  udkigsplatformen i kirken.

Rigtig god fornøjelse næste gang du tager til Højerup og nyder den flotte dykning i området.