Vælg dykkerrejse med omhu
Af Ulla Jepsen
Det er en god ide på forhånd at gøre sig klart, hvor, hvornår og hvordan man vil på dykkerrejse, og frem for alt, hvad det er, man kræver af dykkerdestinationen.
Ægypten
Rødehavet ligger kun 5½ times flyvning fra Danmark, det er billigt, og her finder man noget af verdens mest varierede dykning inden for en radius af nogle få sømil. Her er masser af wall dives med drop offs ned til flere hundrede meter, her er udfordrende strømdyk, en overdådighed af vrag og en fantastisk rigdom af fisk og masser af hårde og bløde koraller.
Rødehavets mest populære dykkerdestination er den ægyptiske badeby Sharm el Sheikh. Byen ligger lige ved den undersøiske nationalpark Ras Mohammed og er et godt udgangspunkt for dykning – uanset om man vil på dagture eller på live aboards omkring sydspidsen af Sinaihalvøen. Det er også i området omkring Sharm el Sheikh, man har den største koncentration af enestående vragdyk - ikke mindst vraget af Thistlegorm, der er klassificeret som et af verdens bedste vragdyk.
Den sydlige del af Rødehavet fra Qusir og ned til den sudanesiske grænse byder på langt mere uspoleret og krævende dykning, men pga. vindforholdene bør man kun dykke i den sydlige del fra april til oktober.
Rødehavet byder i vintermånederne på høj sigtbarhed og dagtemperaturer på 20-30 grader og vandtemperaturer på 22-26 grader. Til gengæld er nætterne kolde, og fra november til april blæser det meget. I sommermånederne ligger temperaturen på 32-38 grader og vandet på 26-28 grader, sigtbarheden er noget mindre på grund af de mange næringsstoffer i vandet – til gengæld er det den bedste årstid, hvis man vil se hammerhajer, manta rays og i ny og næ en hvalhaj.

Indonesien
Den nordvestlige spids af den indonesiske ø Manado byder på glimrende dykning. Turen derud tager cirka 18 timer, men dykkeroplevelserne, klimaet og en vandtemperatur - der sjældent kommer under 28 grader - kompenserer for den lange tur.
De stejle koralvægge i området omkring Manado byder på noget af Sydøstasiens bedste wall diving. Men der er også masser af god dykning på bare nogle få meters vand, og derfor er Manado en glimrende destination, uanset om man er begynder eller meget erfaren.
På de store drop offs er der masser af farverige blødkoraller, store svampe, en stor variation af hårde koraller og et utroligt rigt og varieret marineliv. På den øverste del af revene ser man masser af farverige koralfisk – klovnefisk, stimer af sommerfuglefisk og masser af trigger fish og kæmpemuslinger. Går man dybere er der masser af barracudaer, store tun, moræner, hajer, søslanger og en gang imellem manta rays.
 Manado er et sted, man kun kommer for dykning, og det kan ikke anbefales at tage rejsefæller med, der ikke dykker. For hotelstandarden er i den lave ende, strandene er ikke særligt gode – og ligeså fascinerende Manado er under vandet – lige så kedeligt er der over vandet.
Sommermånederne fra april til september byder på den højeste sigtbarhed – resten af året ligger sigtbarheden typisk på 12-15 meter på grund af de store planktonforekomster. Lavsæson og dårligt vejr er typisk januar til marts.

Australien
Har man sagt tropisk dykning er man også nødt til at sige Great Barrier og Great White Shark. Desværre ligger de to dykkeroplevelser i hver sin ende af det enorme land. De store afstande gør derfor live aboard til den mest ideelle rejseform, hvis man gerne vil opleve verdens største barriererev.
På turen til Great Barrier Reef og det område, der går under betegnelsen Coral Sea, er der i perioden fra juli til september rig mulighed for at se gråhvaler og pukkelhvaler, og året rundt kan man opleve enorme viftekoraller, mandshøje blødkoraller og masser af store fisk som tun, napoleonsfisk, og moræner.
Man må heller ikke snyde sig selv for dykning på en anden af Australiens største dykkerseværdigheder – vraget af luksuslineren Yongala, der sank under en storm i 1911. Vraget er i dag dækket af koraller og er hjemsted for myriader af farverige fisk, skildpadder, hajer, søslanger og rokker. Det lever fuldt op til klassifikationen som et af verdens flotteste vragdyk.
Live aboard til The Coral Sea udgår fra Townsville lidt syd for Cairns. Men vil man dykke med The Great White skal man flere tusinde kilometer sydøstpå til Adelaide. Safarierne herfra går kun ud på èn ting – at møde havets største og mest imponerende rovdyr. Det kan tage alt fra nogle få timer til flere dage, før man ser den store hvide haj. Ventetiden bruges på at vænne sig til at dykke i et bur, der sænkes ned til mellem 5 og 30 meter under båden. Man lærer at komme hurtigt ind og ud af buret, og man har rig mulighed for at studere de mange søløver i området.
Australien er et utroligt spændende rejseland, og den gode infrastruktur og de mange vandrehjem og hoteller gør det nemt at rejse rundt. Så hvis feriens længde tillader det, er det værd at give sig tid til at opleve andet end dykning, når nu man er rejst hele den lange vej om til den anden ende af kloden.

Filippinerne
Den lille ø Panglao syd for Bohol i den sydligste del af Filippinerne byder på farverig og uspoleret dykning. Kun få meter ud for kysten ligger et fantastisk og farverigt koralrev. Er man til makro, moderate wall dives eller drift diving, er Panglao stedet, og her er udfordringer for dykkere på alle niveauer.
Panglao har en overdådighed af bløde koraller, masser af store tøndekoraller, de sjældne sorte koraller, store viftekoraller, masser af svampe og anemoner i de mest utrolige farver. Her er en overflod af detaljer at begrave sig i, masser af farverige fisk – heriblandt store klovnefisk, der vogter nidkært over deres anemone, nøgensnegle, der danser i strømmen, for ikke at nævne store stimer af barracudaer, søslanger, ørnerokker, hajer og i ny og næ en hvalhaj og manta rays.
Klimaet er varmt og tropisk året rundt, men p.g.a den høje luftfugtighed er det ofte overskyet, regntid er maj til september, mens januar til marts kan byde på lidt ustadigt vejr. Vandet ligger året rundt på 26-28 grader.
Der er kun få turister på den lille ø, der byder på en klynke hoteller, en håndfuld restauranter, et utal af dykkercentre og et par gode seværdigheder.

Caribien
Bonaire på de Hollandske Antiller er et af de steder i det ellers så dyre Caribien, hvor man får mest valuta for pengene. Samtidig kan man på Bonaire opleve Caribiens bedste strandykning. Det flotte koralrev starter nemlig helt inde ved kysten, og hovedparten af dykningen på Bonaire foregår ved, at man lejer en bil, laster den med dykkerudstyr og kører rundt til de forskellige dykkerseværdigheder.
Der er også et par gode båddyk involveret i en dykkerpakke på Bonaire. Dykningen er nem, men der er ingen dive master med på dykkene, og derfor skal man kunne klare sig selv.
På Bonaire kan man opleve store stimer af små farverige koralfisk, her er også masser af søheste, skorpionfisk og frog fish, og i sommermånederne er her mange havskildpadder.
Regntid er oktober til januar, men da det primært regner om natten, kan der dykkes på Bonaire hele året. Vandtemperaturen når sjældent under 26 grader, og på de gode dage er sigtbarheden op til 30 meter.

Yap og Palau
Er man vild med manta rays skal man tage til Yap i Mikronesien. Her er der ikke bare gode chancer – her er simpelthen garanti for at se flokke af manta rays. For Yap er manta-land, og Mi’ls Chanel har ikke uden grund fået tilnavnet "renseriet". På bare 10-20 meters vand kan man opleve de store mantaer komme ind og svæve langsomt hen over kanalens koralformation, mens de bliver rengjort af de små og modige pudsefisk, der har gjort det til deres speciale at tage sig kærligt af parasitter og andet generende småkravl på mantaernes enorme kroppe.
Man dykker simpelthen ned og sætter sig helst stille på bunden, og her kan man så opleve mantaerne – ofte med et vingefang på over 8 meter og en vægt der overstiger 400 kg – svæve graciøst en halv til en hel meter over en.
Den tørreste årstid med højeste sigtbarhed er november til maj, mens mantaernes yngletid er december til april.
 Når man alligevel er fløjet helt derud er der oplagt også at tage til øriget Palau, der byder på Mikronesiens bedste dykning – og som flere gange er blevet klassificeret som verdens bedste dykning af amerikanske dykkermagasiner.
Palau er mødested for tre oceaner, og derfor er der et overvældende rigt marineliv med mere end 700 koraltyper og 1500 fiskearter. Samtidig var Palau hjemsted for et af de blodigste slag i den sidste del af 2. Verdenskrig, og derfor finder man 75 krigsvrag – både over og under havoverfladen.
 Palau er samtidig hjemsted for det der nok må betegnes som verdens bedste wall dives. Ved Peleliu Wall og Big Drop Off rejser koralvæggen sig lodret fra 300 meters dybde. Her er enorme viftekoraller, farverige blødkoraller og masser af fisk, hajer og havskildpadder.
  Palau er også stedet, hvor ordet drift diving får en helt ny mening. Her skal man nemlig nå at koble sig fast med karabinhager til en stålwire i revet, for ikke at blive trukket ud i oceanet af den stærke strøm. Her hænger man så, og nyder synet af de mange hajer, de enorme stimer af barracudaer og de mange havskildpadder, der stryger op fra dybet og helt tæt forbi. Det er også på Palau, at man har mulighed for at dykke med millioner af gopler i Jelly Fish Lake.
På Palau er tørreste tid med roligt hav og højeste sigtbarhed december til maj. Juni til november er regntid og tyfonsæson.
En kombinationsrejse til Yap og Palau hører absolut til i den dyre ende, men til gengæld får man med garanti også sit livs bedste dykkeroplevelser. Det kræver dog, at man er en øvet dykker.

Cocos Island
Hvis man èn gang i livet skal forkæle sig selv med en af de mest ophidsende dykkeroplevelser, man kan forestille sig, skal man tage til Cocos Island.
Øen ligger 300 sømil sydvest for Costa Rica, rejsen derud tager flere dage, og al dykning foregår som live aboard. Men når man først er kommet ned under overfladen, åbenbarer der sig et skatkammer af dykning. I hundredvis af hammerhajer cirkler konstant i det dybe farvand omkring øen. Men også silkehajer, white tips, manta rays, gigantiske moræneål, delfiner og enorme fisk som marlin og sailfish hører til de faste beboere. Samtidig kommer pukkelhvaler og hvalhajer ofte på besøg.
Men farvandet omkring Cocos Island bugner også med mere almindeligt liv som delfiner, havskildpadder, blæksprutter, rokker, tun og jack fish.
Der dykkes skiftevis på åbent vand med meget store havdybder og helt tæt på øen, hvor der er skrånende vulkanbund, kombineret med oplevelsen af 100-vis af hammerhajer, der kommer helt tæt på, kan det få enhver til at hylerventilere. Derfor er Cocos kun for den meget øvede dykker.

Udskriv i PDF 1,2MB

Køb dit udstyr direkte via edyk.dk

Se de sidste nyheder på dykcen.dk

Læs mere om din næste destination - Rejsebeskrivelser fra hele jorden

Bliv GRATIS medlem af Dykkercentrets kundeklub og modtag gode tilbud