Lygter

En guide til hjælp med at købe det rigtige udstyr

Du bør altid vælge lygte efter den form for dykning du skal ud på. Ved dykning, hvor der er behov for lys hele tiden (nat, vrag, huler), er det en fordel at benytte en lygte med genopladelige batterier og stor lysstyrke. Dykker du om natten, på vrag eller i huler, skal du altid medbringe minimum en ekstra lygte for din egen sikkerhed. Ved dykning i vand med mange partikler, bør du vælge en lygte med meget koncentreret lyskegle. Uanset hvor og hvornår du dykker, er det en god ide at medbringe en lygte. Med en lygte kan du se de rigtige farver, lyse ind i huler og under overhæng.

Før du tager din lygte i brug:

Inden du tager din nye lygte i brug, kan du med fordel spraye eller smøre alle indvendige dele med silikone. Husk silikonen skal være ren og uden petroleumsprodukter. Trænger der på et tidspunkt vand ind i lygten, vil silikonen være medvirkende til at forhindre større skader.
Check alle o-ringe meget grundigt for urenheder, deformiteter og korrekt indfedtning. Du skal selv checke dette, selv om lygten er samlet i butikken - Husk det er dit eget ansvar, at lygten er samlet rigtigt, inden du bruger den første gang.
Husk at montere en rem i lygten for ikke at miste den under dykket.

Klargøring af lygten inden dyk:
Før hvert dyk bør du sikre, lygten er korrekt samlet og o-ringe samt anlægsflader er rene og ubeskadigede. Check batterierne, at de er fuldt opladede eller har rigelig spænding til hele dykket, plus lidt ekstra tid for din egen sikkerhed. Lygten bør checkes, rengøres og samles inden du pakker udstyret hjemme fra, for at undgå vand og urenheder ved dykstedet.
Vær opmærksom på, at temperaturændringer kan ændre trykket inde i lygten i forhold til trykket uden for lygten. Lukker du for eksempel lygten i et varmt rum, vil luftens tæthed blive mindre (mindre tryk), når du tager den med ud i koldt vand. Det mindre tryk kan forårsage vandindtrængen. Udlign trykket i lygten inden du dykker.

Brug af lygten:
Du opnår den bedste belysning af objekter ved at belyse dem i en så stor vinkel som muligt fra din synslinie. Ved at belyse objekter fra siden, vil du formindske reflekser fra partikler i vandet samt opnå en bedre skyggevirkning. På natdyk skal du undgå at lyse direkte i øjnene på din makker eller andre dykkere.

Rengøring og opbevaring:
Åben lygten efter dykket og check for vandindtrængen. Pas på ved åbning, der dannes eksplosionsfarlige gasser ved lækage. Skyl lygten i ferskvand og aftør den for overskyd-ende vand for at forhindre kalkaflejringer. Du må aldrig benytte sprit eller andre rengøringsmidler til rengøring.
O-ringe afmonteres og opbevares i lygten.
Lygten skal opbevares et tørt køligt sted. Opbevar aldrig lygten i nærheden af en varmekilde eller i direkte sollys.

Gode råd:
Pas på der ikke er for meget silikone på o-ringe. Afmonter altid o-ringe ved længere opbevaring uden brug. Ved flyvning skal o-ringe afmonteres for at undgå undertryk i lygten efter landing. Læs brugsanvisningen grundigt.