Modtager du ikke allerede E-News kan du tilmelde dig her

Juli 2005
At et af verdens bedste dyksteder Sharm el Sheik skulle blive ramt af terrorbomber, var der ikke mange der forventede. Desværre er sprængning af bomber blandt uskyldige civile blevet en del af vores hverdag, uanset hvor i verden vi bevæger os. At andre mennesker på den måde med terror forsøger at tvinge os til at ændre levevis og planer er totalt uacceptabelt. Terroristernes mål er kun opfyldt, når det lykkedes dem at få os til at ændre vores liv og planer. På samme måde som med tsunamien og andre naturkatastrofer, kan vi bedst hjælpe det ramte område og deres befolkning ved at forsætte med at besøge Sharm el Sheik og alle de andre flotte dykkeområder i Ægypten.
I Danmark er det dejligt, at se flere og flere med finner, maske og snorkel ved strandene. Det er som om danskerne endeligt har fået øjnene op for, hvor mange dejlige timer man kan tilbringe på lavt vand. Muligheden for udstyr til lave priser samt den stadig voksende omtale i medierne, har helt sikkert været medvirkende faktorer til at flere nu snorkler. Husk næste gang du tager til stranden, at tage dit ABC-udstyr med. Et af de nye dejlige steder at snorkle er den nye strandpark på Amager. Her ude kan du se store stimer af fiskeyngel, ål, multer og fladfisk. På grund af udbygningen af stranden bliver det desuden ret hurtigt 4-5 meter dybt, så her er virkeligt noget at se på.

Denne gang kan du i DYKKERCENTRETs E-News blandt andet læse om:
Advarsel
- Opdatering af højtrykskobling på Scubapro regulatorer MK20 og MK25.
Bios -
 Hvem spiser hvem? Sneglehuse på op til 20 cm.
Diverse
- Fang Multer. Sidste nyt. Nye regler for salg af dykkerdragter. Jobmulighed i Dykkercentret.
Dykke aktiviteter
- Dyk og spis Ål. Dyk mere sikkert når det er mørkt. Bestil din tur på
edyk.dk.
Gode Ideer og Tips
- Tag dine forholdsregler inden du går i vandet. Grønalger og brandmænd.
Nye links - Meget spændende vraginformation. Rejs til Island eller Norge og oplev nyt.
Nyt udstyr
- Verdens mest avancerede computer. Lineskærer. Svømmebælter. 1-stjernet DSF manual. 
Rejseinformationer
- Rejser til Sharm el Sheikh midlertidigt indstillede.
Sponsor nyheder
- Øresnegle fortæller hvad rovfisk har ædt de sidste par dage.
Tilbud
- Vinderen er fundet. Ny konkurrence - Vind 3 dykkercomputere.

Læs E-News på dykcen.dk, hvor alle informationer om de enkelte emner kan findes.
Ovennævnte er et udvalg af de nyheder, du finder under hvert emne.

Scubapro vigtig opdatering af MK20 og MK25
mk25afScubapro har udsendt information, om opdatering af MK20/MK25 højtrykskobling.
Opdateringen er af forebyggende karakter og udføres gratis af den autoriserede Scubapro forhandler, der har leveret udstyret.
Alle MK20 og MK25 1. trin med "gamle" højtrykskoblinger, skal have udskiftet disse i forbindelse med først kommende serviceeftersyn eller reparation.
BEMÆRK - Det er af yderste vigtighed, at koblingen monteres korrekt med det nøjagtige moment for at sikre mod skader på 1. trinnet.
Da der er en minimal risiko for defekt på 1. trinnet og Scubapro har en "Safety first" politik med hensyn til produkter og dykkere, anbefales det at alle MK20 1. trin kontrolleres for revnedannelse omkring højtryksindgangen på 1. trinnet. Ved tvivl bør den autoriserede Scubapro forhandler, der har leveret udstyret, kontaktes for kontrol.

Livet i havet - August
Konk-Dvaerg
I livets kredsløb er det ikke altid tydeligt hvem der lever af at spise hvem. Konksneglene er en gruppe af rovdyr og ådselædere som tager hvad som helst – og gerne fisk. Til gengæld spiser fisk også gerne konksnegle. Almindelig konk og rødkonk er de største snegle der findes i danske farvande og har op til 20 cm lange huse. Dværgkonk var for 100 år siden en stor plage for garnfiskerne, der fik store dele af deres fangst spist. Fiskerne var så frustrerede, at de seriøst spekulerede i hvordan de kunne udrydde dværgkonk. Man ser ikke dværgkonk ofte, idet de lever nedgravede i sandbunden, men lugter de et bytte er de fremme med det samme, og de kan faktisk bevæge sig hurtigt – af en snegl at være.
Af Dennis Lisbjerg, havbiolog og forfatter til hæfterne "Dyr og planter ved vores kyster", kr. 69,- og "Snorkling for alle" kr. 98,-. Du kan bestille begge hæfter via Edyk.dk under Bøger.

Job i Dykkercentret
DYKKERCENTRET Frederiksberg
Jacob er desværre, efter 6 år i Dykkercentret, ved at flytte teltpælene til Fyn. Vi ved det bliver svært at skulle udfylde den plads Jacob efterlader, men har du lyst og mod til at kaste dig over opgaven, kan du starte her. Den vigtigste kvalifikation er en salgsuddannelse og lysten til at arbejde i et altid foranderligt miljø. Kendskab til dykkerudstyr er ikke et krav, men en fordel.
Send ansøgning til Dykkercentret, Niels Ebbesens vej 24-28, 1911 Frederiksberg C.

--------------------------------------------------------------

Multer kan fanges med trykluftharpuner
MulteTrykluft harpunen udnytter energien fra den komprimerede luft der er i løbet på harpunen. Når du skubber harpun spydet ned i løbet komprimeres luften og trykket opbygges. Skudkraften øges proportionalt med det indre tryk i harpunen. Trykluftharpunerne er den ideelle løsning for dig der gerne vil have en harpun, der er kraftig og samtid let at håndtere.
Alle Seac Sub harpuner er teknisk opbygget på samme måde, så lige meget hvilken model du vælger, får du en harpun med et slagtryk på maksimalt 20 bar. Det der adskiller harpunerne er længden. Jo længere din harpun er, jo mere præcis er den, dette skyldes at harpunspydet er mere retningsstabilt jo længere det er. Andre fordele ved større længde er, at du kommer tættere på dit bytte og derved øger du også din rækkevidde for harpunen.

--------------------------------------------------------------

Nye Danske standarder vedrørende dragter
Dragt Dansk Standard / EN 14225-1
Dykkerdragter - Del 1: Våddragter - Krav og prøvningsmetoder.
Standarden specificerer konstruktions- og  præstationskrav (inkluderet kuldebeskyttelse) for våddragter, benyttet af dykkere til undervandsaktiviteter, hvor brugeren trækker vejret under vandet.
Dansk Standard / EN 14225-2
Dykkerdragter - Del 2: Våddragter - Krav og prøvningsmetoder.
Standarden specificerer konstruktion og  præstation for tørdragter, benyttet af dykkere til undervandsaktiviteter, hvor brugeren trækker vejret under vandet.
Alle standarder kan købes på Dansk Standard.
Det betyder, der nu er krav til forhandlerne, når de sælger en dragt. Du skal blandt andet modtage en dansk brugsanvisning.

---------------------------------------------------------------

Nyheder på Dykkercentrets hjemmeside siden sidst:
- 25/07-05 Aktivitetsplanen er opdateret på edyk.dk - Reserver din plads i dag på Turtilmelding
- 23/07-05 Opdatering af linksider
- 23/07-05 Udstyrsbeskrivelser - Smart Tec verdens mest avancerede computer
- 22/07-05 Gode ideer og tips - Usynlig handske og eddike mod brandmænd
- 17/05-05 Opdateret linkUng Rejse Guide 2005-06 indeholder tips til forberedelser hjemmefra
- 13/07-05 edyk.dk opdateret med over 1000 varenumre - bestil dit udstyr på hjemme fra
- 13/07-05 Instruktør e-mail info - Nye Danske standarder vedrørende dragter
- 12/07-05 Udstyrsbeskrivelser - Scubapro Everflex - Den varmeste og mest komfortable semi-dry dragt
- 11/07-05 Udstyrsbeskrivelser - MK18 S600 til de iskolde og baske miljøer
- 11/07-05 Udstyrsbeskrivelser - MK25AF S600 verdens bedste regulator
- 01/07-05 Ny konkurrence - Vind 3 dykkercomputere.
- 30/06-05 Instruktør e-mail info - Scubapro har udsendt information, om opdatering af MK20/MK25.

Dyk og spis - Ål
Dyk_og_spis Vi tager et natdyk ved Munkholmbroen og ser efter ål. For de dykkere, som er fingernemme, kan man være heldig at fange ål med en åletang. Der vil være præmie til den dykker, som fanger den største ål.
Efter dykket spiser vi ål på Langtved Færgekro. Opskriften på aftenens ret bliver selvfølgelig udleveret, så man selv kan prøve sine gastronomisk evner af, næste gang man har ål med op fra et dyk.
Med sin slangelignende krop og sin fantastiske evne til at leve både i fersk-, brak- og saltvand, er mange dykkere fascineret af ålen. Men det er sjældent, at man ser ålen, når man dykker om dagen.
Ålen holder sig skjult om dagen, og kommer først frem om natten for at jage. Den har en formidabel lugtesans, og ses ofte stående halvt oprejst i strømmen vejende efter dens næste bytte.
Tilmelding via email: Gitte@dykkergitte.dk eller telefon 46 19 19 24

--------------------------------------------------------------

Nat Speciality
Natdyk Som noget nyt på kursusplanen finder du natspecialty den 16. og 17. september. Kurset består af en teoridel samt 2 natdyk. Efter kurset vil du blive certificeret som Night Speciality Diver og modtage internationalt certifikat for dine nye færdigheder.
Fordelen ved at lave natdyk er, at der kommer masser af fisk frem, som vi normalt ikke ser om dagen. Et strejf af spænding og forventning inden vi går i vandet. Der er mulighed for at se f.eks. havaborre, ål, fladfisk og andre flotte fisk på dette kursus. Ofte kan du komme tæt på fiskene i lygtens skær. Et kursus, hvor du lærer og oplever rigtig meget. Efter dette kursus, kan du selv planlægge og gennemføre natdyk. Der er virkelig gode muligheder for at se morild, som er et fantastisk lys, hvor det ser ud, som om du holder en masse stjernekastere under vandet. Det skal simpelthen opleves.
Tilmelding til gitte@dykkergitte.dk Eller tlf. 61 27 79 24.

--------------------------------------------------------------

Bestil din næste dykkertur direkte på edyk.dk
DykkerturTurprogrammet opdateres løbende på edyk.dk, hvor du har en oversigt over dykkekrture med afgang fra Dykkercentret. Du kan lynhurtigt overskue om der endnu er plads og reservere din plads med det samme. I juli måned kan du blandt andet tage med til Stevns, Tisvildeleje, Karlstrup Kalkbrud og Dronningmølle sø. Check alle aktiviteterne på edyk.dk under Turtilmelding.

Forholdsregler ved badning
AlgerMange af blågrønalgerne danner giftstoffer og kan derfor give en forgiftning hvis man sluger meget vand med mange alger i. Det er dog yderst sjældent at man ser alvorlige tilfælde af forgiftning hos mennesker. Når der er mange blågrønalger i vandet kommer de i kontakt med huden når man bader. I nogle tilfælde kan det give hudirritationer og udslæt.
Man kan se algerne - Heldigvis er det forholdsvis nemt at se om der er mange blågrønalger i vandet. De farver nemlig vandet eller danner plamager på overfladen. Algerne kan være grønne, blågrønne, grønbrune, brune og gule. Når de er ved at dø danner de kraftige hvidlige fnug i vandet. Er man i tvivl kan det være en god ide fx at spørge livredderne til råds.
Læs mere på www.dykce.dk - Info og Tips - Gode ideer - Blågrønnealger

--------------------------------------------------------------

Usynlig handske og eddike mod brandmænd
Brandmand
Både når du dykker og snorkler er mødet med en brandmand ikke ubetinget kun en flot oplevelse, hvor de lange fangarme danner spændende mønstre i vandet. Selv samme fangarme giver en stikkende og ikke på nogen måde god oplevelse. På alle brandmandens fangarme sidder der små nældeceller, som ved berøring skyder sin gift ind i din hud. De danske brandmænd er heldigvis ikke dødelige som dem du kan møde ved Australiens kyster. 
Du kan beskytte udsatte steder med "Usynlig handske", der er en creme du smører på og lader indtørre. På den måde får du lagt en beskyttende hinde på huden. Du skal stadig undgå at gnide områder, hvor du ved der er risiko for tråde og nældeceller. Er du så uheldig, at du har fået giften ind i huden hjælper det af afvaske området med eddike, der neutraliserer giften. Vil du fjerne en tråd og nældeceller fra huden kan du gøre det med en skarp kniv eller engangsskraber, du skal huske kun at skrabe i en retning.

Snorkling.dk bedste danske hjemmeside om snorkling
Vrag.dk
- Her på siden er det vragene der er i fokus og ikke udstyret
Turut tilbyder fantastisk naturdykning, spændende strømdyk, vrag og uv-fangst
Ice Travel et"ADVENTURE" rejsebureau

Malmsten svømme bælte
Korkbælte
Hvem husker ikke de der gamle grimme hvide kork bælte, man fik som børn. De er nu kommet i en ny og bedre udgave lavet i en skumgummiagtigt materiale, så de ser mere nutidige ud. Selve mavestroppen er lavet af en sort gjord med en klik spænde. Bæltet kan tilpasses i mave stroppen, så de små kan passe dem i længere tid.
Svømmebæltet må ikke benyttes som redningsvest, men er udelukkende hjælp til opdrift for personer, der ikke føler sig sikre nok til at svømme uden lidt ekstra hjælp.
Pris fra 145,- afhængig af størrelsen. På lager i DYKKERCENTRET. Kan bestilles direkte på edyk.dk

--------------------------------------------------------------

Aladin Smart Tec -  Verdens mest avancerede dykkercomputer
Aladin_Smart_TecMed inførelsen af Smart TEC’en som personlig dykkecomputer, har UWATEC igen overgået sig selv. For ved Smart TEC drejer det sig om en fuldintegreret, slangløs dykkecomputer, som muliggør individuel programmering af op til tre Nitrox blandinger. UWATEC udnytter fordelene af deres førende teknologi som for eksempel en 32-bit processor (mod maksimalt 8-bit i andre fabrikater), der er i stand til at vise dykkeprofiler i realtime. Smart dykkecomputer har en forhøjet hukommelseskapacitet på 1 million Bits – det er 10 gange mere en enhvert andet produkt hos vores medkonkurrenter. Op til 100 timers dykkeprofil bliver vist med en aflæsningsrate på fire sekunder – under dykket udføres beregninger hvert ½ sekund.
3-mix lagring og slangeløs gas-integration
Smart TEC’en giver dig mulighed for at programmere op til tre nitroxblandinger før dit dyk. Smart TEC beregner dekompressionsstatus og forudser, hvornår du bør veksle til et andet gasmix. Det vil sige at Smart TEC muliggør den optimale udnyttelse af de medførte dykkerflasker under vandet. Gennem den slangeløse overførelse af flaskeinformationerne via radiostyring leverer Smart TEC’en data – fra gaskapaciteten fra op til tre trykflasker ved at trykke på en enkelt knap. På armbåndsmodellen kan man overvåge ethvert gasmix ved hjælp af aktiveringsknappen individuelt. Computeren og senderen kommunikerer hele tiden og sandsynligheden for forstyrrelser fra andre computere er praktisk lig nul, selv om dykkerstedet skulle være oversået med Smart TEC dykkere.Transmitter
Smart TEC er i stand til at udføre flere beregninger om dekompressionstatus samtidigt. Planlagte omstillinger til andre gasmix bliver godskrevet. Ved forsømte omstillinger bliver der reageret med det samme med nye beregninger. Veksler du for sent, bliver der også taget hensyn til dette. Hvis du dykker dybere end den tilladte MOD, følger en gas-tilgodeskrivelse på grund af den forsømte veksel eller også en PP02 advarsel, hvis gasvekslen allerede skulle være udført.
Mere information på www.dykcen.dk - Udstyr - Beskrivelser - Smart Tec.
Aladin Smart Tec leveres komplet med sender for overførsel af trykinformation fra din flaske. Kompas, der kan monteres på computerens armrem eller dit ur. Infrarød PC-interface og programmer er selvfølgelig også inkluderet i prisen. Logprogrammet er på dansk. Det hele leveres i transportkasse.
Komplet 8995,- inkl. 25% moms og 3 års garanti.
Ekstra sender (du kan bruge op til 3 sendere samtidig på Aladin Smart Tec) 2995,-.
På lager i DYKKERCENTRET. Kan bestilles direkte på edyk.dk

--------------------------------------------------------------

Grundlæggende Sportsdykning
Grundlæggende SportsdykningGrundlæggende Sportsdykning fra Dansk Sportsdykker Forbund henvender sig til den interesserede sportsdykker, som ønsker at bibringe sig den teoretiske og praktiske færdigheder, der er grundlaget for Dansk Sportsdykker Forbunds 1-stjernede sportsdykkerbevis. Dette bevis er samtidig internationalt gyldigt og betegnes CMAS*. Bogen udgør således det teoretiske pensum til dette bevis.
Du finder bogen i Dykkercentret til 250,-.
Kan bestilles direkte på edyk.dk

--------------------------------------------------------------

Scubapro Mesh Cutter
LineskærerScubapro har en lille sikkerhedskniv, du ikke kan bruge til at stange fisk med. Jamen hvad skal den så bruges til kan du så spørge dig selv, for det er jo det de fleste bruger deres kniv til. Men her er du gået helt galt i byen, for Mesh cutteren er lavet som en stor lineskærer, der ligge rigtig godt i hånden. Mesh cutteren gør brug af at det er nemmere skære noget over når du trækker kniven mod dig. Systemet kendes fra faldskærmsudspringere, som altid har en sådan kniv med, så de kan kappe linerne hurtigt, hvis det skulle være nødvendigt. Kniven kommer i en lille skede. Pris 345,-
På lager i DYKKERCENTRET. Kan bestilles direkte på edyk.dk

Rejseinformation Sharm el Sheikh
Atlantis RejserPå baggrund af situationen i Sharm el Sheikh efter terrorbomberne har Atlantis Rejser valgt at indstille rejser til området midlertidigt. Efter den foreløbige tidsramme er alt indstillet til og med den 8. september. Der er selvfølgelig mange andre destinationer Atlantis rejser kan hjælpe dig med. Kontakt Atlantis Rejser på telefon 70224840 eller www.atlantisrejser.dk for yderligere information.

Se Udenrigsministeriets rejsevejledning på www.um.dk

Danmarks Akvarium - Information fra Søhesten
ØrestenØresten er små kalksten, der er placeret i fiskens indre øre. Her udgør de en vigtig del af ligevægtsorganet. Ørestenene vokser i takt med fisken og der aftegnes såkaldte årringe, hvor små streger viser hvor gammel fisken er. Om sommeren - i den primære vækstperiode - aflejres stregerne med større mellemrum end om vinteren.
Da ørestenenes udseende er forskellig fra art til art, kan man finde ud af hvad de forskellige rovfisk har ædt de sidste par dage. Man finkæmmer simpelthen deres tarmindhold for øresten og bestemmer hvilke fisk de stammer fra.

Vinderen er fundet i navnekonkurrencen
Lotte Kaluzny udtrak den heldige vinder af en Mk25 / S600 Titanium fra navnekonkurrencen.
Karina Kobæk Jensen fra Aalborg er den heldige vinder.
"Tusind tak - Jeg glæder mig allerede til at få det første dyk med den." 
Ikke mindre end 66% sagde nej til at vi skulle tænke på et andet navn, så den ide er fuldkommen begravet. Vi takker for de mange spændende navneforslag. Skulle vi i Dykkercentret på noget tidspunkt benytte et eller flere af navnene i forbindelse med vores aktiviteter, vil vedkommende der har foreslået navnet modtage et gavekort på kr. 10.000,- til benyttelse i Dykkercentret.

--------------------------------------------------------------

Fotokonkurrence - Læs om konkurrencen
Prime Tec - Kompas er ikke inkluderet.
Send dit bedste sommerbillede fra Danske farvande ind og vind en Uwatec Aladin Tec computer - Værdi 3595,-.
Alle billeder vil blive bedømt på Dykkercentrets hjemmeside og det billede i hver katagori, der opnår flest stemmer vinder en Uwatec Aladin Tec computer.
1. Kategori - Sommerens sjoveste dykkerbillede fra Danmark.
Præmie til vinderen Uwatec Aladin Tec computer.
2. Kategori - Sommerens flotteste dykkerbillede Fra Danmark.
Præmie til vinderen Uwatec Aladin Tec computer - Værdi 3595,-.
3. Kategori - Sommerens mest spændende marine dyre- eller plantebillede fra Danmark.
Præmie til vinderen Uwatec Aladin Tec computer - Værdi 3595,-.
Der er ikke begrænsning på det antal billeder du sender ind, så skynd dig at finde kameraet frem. Du skal indsende dine billeder til Foto@dykcen.dk. Billederne, der indsendes til konkurrencen, vil kunne blive benyttet senere på Dykkercentrets hjemmeside.
Konkurrencen starter fredag den 1. juli og afsluttes fredag den 30. september

Mangler du et dykkerlink finder du det her.
Vælg din dykkerrejse med omhu, så får du de bedste oplevelser
Lær mere om, hvordan du bedst udvælger og vedligeholder dit udstyr
Blive gratis medlem af Dykkercentrets kundeklub og modtag gode tilbud